Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Περιμένoντας τα 24Mbps

Κάποτε ο υπολογιστής μου είχε πράσινη οθόνη, το απίστετο μέγεθος των 128κ μνήμης, διάβαζε τα δεδομένα του από μια χοντροκομένη δισκέτα 3'', οι ήχοι του δημιουργούνταν από ρυθμικές ακολουθίες του μπιπ, τα γραφικά του ήταν στοιχειώδη και αγνοούσε παντελώς την έννοια της σύνδεσης με οτιδήποτε άλλο εκτός από την πρίζα του ρεύματος. Για να γράψω το πρώτο μου κείμενο, μερικών σελίδων χρειάστηκα άπειρο χρόνο και υπομονή (τότε υπήρχε και από τα δύο αρκετό απόθεμα) γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ήταν δώρο άδωρο (για να μην πω μάταιο) αφού δεν είχα εκτυπωτη. Η ίδια μαζοχιστική τάση επικράτησε και στην πρώτη προσπάθεια να σχεδιάσω ένα σχήμα στην οθόνη μου, έναν κύβο όπου η κάθε του ακμή έπρεπε να φέρει μια λεζάντα... Οι γλώσσες προγραμματισμού απλές και πρωτόγονες, βασισμένες στηνbasic, απαιτούσαν ώρες πληκτρολόγησης εντολών και μεταβλητών, ελέγχων δια της μοναδικής οδού του αλεπάλληλου "τρεξίματος" του προγράμματος, κολλημάτων και επανεκινήσεων και όλα αυτά που έβλεπε η μητέρα μου και αναρωτιόταν αν το παιδί της στέκει καλά και δεν του σάλεψε... Η πιο μαγική στιγμή ήταν όταν με το κατάλληλο προγραμματάκι έβλεπες τον περίφημο "κώδικα μηχανής", το σκληρό (που αποδεικνυόταν πιο μαλακός και από ζελέ) πυρήνα κάθε προγράμματος. Ο Amstrad 6124 είχε αποδειχτεί ένας πολύτιμος φίλος και ένας ανεκτίμητος δάσκαλος για το ξεκίνημα ενός ενδιαφέροντος πλην όμως άγνωστου και ανέλπιστου τότε ταξιδιού στον κόσμο των υπολογιστών μέχρι σήμερα. Ήταν η εποχή της "ψηφιακής αθωότητας" στη ζωή μου όπως την ονομάζω.
Η ακολουθία των υπολογιστών όπως εκτυλίχθηκε μετά από αυτή την πρώτη περίοδο είναι μεγάλη και πολύπλοκη. Ήρθαν τα pc και οι επεξεργαστές της σειράς χ86. Στο παιχνίδι μπήκε η έννοια των αναβαθμίσεων που έμπλεξε αρκετά τα πράγματα. Κάθε φορά που άλλαζα μια κάρτα ή πρόσθετα μια μνήμη ένιωθα ότι είχα ένα νέο μηχάνημα με πολλαπλάσιες δυνατότητες, μέχρι τη στιγμή "που δεν πήγαινε άλλο", που το πρώην σούπερ μηχάνημα γινόταν "χελώνα" και "έπρεπε" οπωσδήποτε να πάρω κάτι καινούριο.
Και μετά ήρθαν τα modem. Η δικτύωση. Η επικοινωνία.
Δε θυμάμαι πως, αλλά κάποια στιγμή έμαθα ότι κάτι φοβερό γινόταν στην πόλη μου, κάτι αθέατο αλλά μαγικό, κάτι που για να το βιώσω χρειαζόταν να συνδέσω ένα modem στον υπολογιστή σου και να έχω μια τηλεφωνική γραμμή. Φυσικά και έτσι έκανα. Δεν υπήρχε άλλη περίπτωση, πέρα από το να συνδεθώ στο BBS που είχε αναπτυχθεί από την πρωτοβουλία κάποιου μανιακού με το θέμα συμπολίτη μου. Ήταν κοντά στο 1994 αν θυμάμαι καλά. Τότε που τα modems είχαν την ιλλιγγιώδη ταχύτητα των 1200bps (ή για σύγκριση με το σήμερα 1,2 kbps ή των 0,0012 Mbps), οι τηλεφωνικές γραμμές ήταν αναλογικές, χρέωναν μία μονάδα για το αστικό τηλέφωνο ανεξαρτήτως χρόνου, ήταν γεμάτες θόρυβο και κόβονταν με συχνότητα που θα ζήλευε το καλύτερο ψαλίδι!!! Ώρες ατελείωτες σύνδεσης με τo BBS ή καλύτερα για να ακριβολογώ, ώρες ατελείωτες να προσπαθώ να επανασυνδεθώ μετά από διακοπή της γραμμής. Εκεί έγιναν οι πρώτες συνομιλίες (chats) με αγνώστους ως τότε χρήστες υπολογιστών, οι πρώτες απόπειρες ανταλλαγής αρχείων, όπου έβλεπες το ποσοστό ολοκλήρωσης της διαδικασίας να ανεβαίνει αργά και βασανιστικά επί ώρες μέχρι να μεταφερθεί ένα κείμενο 20KB ή μια εικόνα 200KB (μέγεθος απίστευτο εκείνη την εποχή).
Ολόκληρη η επικοινωνούσα ομάδα μεταφέρθηκε σε χρόνο dt (αντιστρόφως ανάλογο της ταχύτητας των συνδέσεων της εποχής) στην πρώτη εταιρεία που προσέφερε πρόσβαση στο internet στην πόλη μας. Ήταν κάτι μαγικό. Κάτι που μπορεί να συγκριθεί ίσως μόνο με τη συγκίνηση του πρώτου ακούσματος από ένα παιδί του παραμυθιού της χιονάτης ή της σταχτοπούτας. γιατί ήταν ένα παραμύθι. Ζούσαμε ένα παραμύθι μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Στον ίδιο μας τον υπολογιστή. Τον έως τότε μοναχικό και ακατάδεχτο που ξαφνικά έγινε φιλόξενος και βάλθηκε να μας γνωρίσει με όλο τον κόσμο. Οι ταχύτητες το ίδιο τραγικές, οι γραμμές το ίδιο άθλιες, η έννοια του φυλλομετρητή (browser) εμβρυακή έως ανύπαρκτη. Και η χαριστική βολή: οι γραμμές μετατρέπονταν η μια μετά την άλλη σε ψηφιακές με συνεπαγόμενο τη "χρονοχρέωση'. Όλοι παρακαλούσαμε να μείνουμε σε αναλογική γραμμή παρά το ότι οι ψηφιακές υπόσχονταν καλύτερες (αλλά ακριβότερες) μέρες. Ήταν η ηρωϊκή εποχή.
Και οι γραμμές έγιναν ψηφιακές και τα modems μεγάλωναν και τα sites πλήθαιναν και όλα φαίνονταν ήρεμα και ωραία καμωμένα. Ατελείωτες συζητήσεις για τα χαμένα bits που είτε δεν τα παραχωρούσε ο ΟΤΕ, είτε τα "έκλεβε" το modem λόγω κακής ποιότητας hardware και software, είτε δεν τα "διέθετε" ο πάροχος" προκειμένου να "εξυπηρετήσει" περισσότερους πελάτες. Και εμείς θέλαμε όλη την ταχύτητα. Μέχρι το τελευταίο bit. Γιατί ένα bit φαινόταν ότι θα κάνει τη διαφορά!!!
Και τη διαφορά έφτασαν να την κάνουν τελικά μερικά εκατομύρια bits...
Και τώρα περιμένω μετά το πέρασμα μου από τα 512, τα 768 και τα 1024 Kbps το πέρασμα μου στα 24Mbps... Το παραμύθι συνεχίζεται;
Μάλλον ναι. Με νέους πρωταγωνιστές και νέα σενάρια. Ο καθρέφτης της μητριάς της χιονάτης έγινε διαδικτυακή κάμερα, η φασολιά του Τζο έγινε οπτική ίνα, τα παπούτσια του παπουτσωμένου γάτου έγιναν πανίσχυρα routers και η ανέμη της γιαγιάς που όλο έτρωγε κλώτσους για να γυρίσει, έγινε ADSL σύνδεση που μερικές φορές χρειάζεται και κανένα κλώτσο για να μην ξεχνιέται!!! ... Ο ΟΤΕ, που εναλλάσσονταν στο ρόλο του καλού πρίγκηπα και του κακού δράκου, έχει τώρα ανταγωνιστές. Και "η παραδοσιακή" μας σχέση με τις τηλεπικοινωνίες έχει ήδη διαταραχθεί με τους "εναλλάκτικούς" παρόχους της κινητής, της σταθερής και της ασύρματης ή δεν ξέρω και εγώ ποιας άλλης τηλεφωνίας. Ποιος να το φανταζόταν τότε, τις δεκαετίες του '80 και '90, τότε που παρακαλούσαμε επί μήνες για μια νέα σύνδεση τηλεφώνου, τότε που η φράση "συνδέθηκε το τηλέφωνο" ακουγόταν λυτρωτική, ότι θα ερχόταν μια μέρα που θα ... κάναμε αίτηση διακοπής της σύνδεσης του ΟΤΕ!!!
Και όμως έχω την εντύπωση ότι έχουμε ακόμα να δούμε και να ζήσουμε πολλά. Ίσως κάποτε ακόμα και όσα συμβαίνουν σήμερα να ακούγονται το ίδιο ρετρό και μελό με όσα έγραψα παραπάνω. Ας ελπίσουμε ότι τα 24Mbps δε θα είναι παρά μια στάση σε μια μακριά και όμορφη διαδρομή...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία τα έγραψες, εγώ λύνω δια της ...διαίσθησης τα προβλήματα που αντιμετωπίζω κατά καιρούς. Καθώς αποφάσισα ότι θα κάνω μια δουλειά στο μπλόγκ, Θα χρειαστώ μια αναβάθμιση προσεχώς. Από τα οικονομικά ξέρω ότι πρέπει να περιμένει κανείς μέχρι μια μικρότερη εταιρεία γίνει πραγματικά ανταγωνιστική, ακόμα δηλαδή δεν τόχω αποφασίσει ν' αλλάξω πάροχο ( έτσι λέγεται ; )αλλά αφενός θέλω πολλή ώρα να μεταφέρω φωτογραφίες στο μπλόγκ, αφετέρου μούρθε ένας λογαριασμός τηλεφώνου τριπλάσιος από τους συνήθεις όπου δεν χρησιμοποιούσα το διαδίκτυο παρά μόνο για να διαβάσω εφημερίδα.
Έχω αποκτήσει εμπιστοσύνη στη forthnet ( στην οποία ανήκω ) και μάλλον θα διαβάσω με προσοχή τις σχετικές προσφορές της.
Τα chats είχαν μεγάλη πλάκα :). Είχα γραφτεί 1 - 2 χρόνια στην HOL, πέρναγα 2 - 3 ώρες το βράδυ χαζεύοντας τι έλεγαν τα παιδιά :)Ένα από αυτά ήταν το αγαπημένο μου, αναστάτωνε τους πάντες και ήταν μονίμως ερωτευμένο :). Όταν σταμάτησα να τα παρακολουθώ, του έδωσα το πάσγουορντ να κάνει ακόμα περισσότερα και τελικά μου έστειλαν γράμμα από την εταιρεία ότι διακόπτουν την σύνδεση για ανάρμοστη συμπεριφορά !!! Ποιός ξέρει τι τους είχε σκαρώσει, αυτή που ήθελε δούλευε στην εταιρεία κι έβγαινε μ' έναν από αυτούς, ε ρε τι τούκανε...με πήρε τηλέφωνο να μου ζητήσει συγνώμη για το θέμα αλλά εγώ γελούσα, ήταν όπως είπαμε το αγαπημένο μου :)
Εδώ με τα μπλόγκς είναι πολύ διαφορετικά γιατί γράφεις για ένα θέμα, βάζεις φωτογραφίες, συμμετέχεις σε άλλα, είναι πολύ καλύτερα :)

Ανώνυμος είπε...

Αν κατάλαβα καλά χρησιμοποιείς ακόμα σύνδεση dialup. Κακώς από οικονομική άποψη αλλά και από άποψη εκμετάλλευσης του χρόνου σου.
Αν υπολογίσεις το τι πληρώνεις για πάγιο διατήρησης του λογαριασμού σου στον πάροχο (καλά το είπες) μαζί με το κόστος των μονάδων θα δεις ότι ξεπερνάς κατά πολύ τα 15-20 ευρώ που κάνει μια ADSL σύνδεση. Και δε μιλάμε για τη διαφορά στην ταχύτητα!!! Την ταχύτητα δες τη σαν χρόνο. Ότι κάνεις τώρα με μια σύνδεση απλή θα την κάνεις τουλάχιστον στο 1/10 του χρόνου με την απλούστερη ADSL... Και θα είσαι συνεχώς και όποια στιγμή θες συνδεδεμένη!!!!

Ανώνυμος είπε...

ADSL και 20 ας πούμε τον μήνα είπες ε ; 157 μούρθε ο λογαριασμός για το μπλόγκ, δηλαδή τετραπλάσια κάθε μήνα. Α, φέτος θ' αλλάξουν τα πράγματα :))))
Άκου στο 1/10 του χρόνου... ναι, απλή σύνδεση έχω. Άκουγα για τα διάφορα πακέττα αλλά δεν είχα εμπιστοσύνη. Η Forthnet είναι μια καλή εταιρεία, είναι νομίζω κάποιου Πανεπιστημίου, μέχρι στιγμής δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα. Αυτές τις μέρες περιμένω γράμμα τους για την ανανέωση οπότε θα κάνω άλλη επιλογή. Αυτό το μικρό διάστημα που ασχολούμαι, είδα ότι πάει πολύ αργά το πράγμα, κάτι θάπρεπε ν' αλλάξει. Οι πληροφορίες σου είναι πολύ χρήσιμες. Όταν κάνω την αλλαγή, θα σου γράψω τις εντυπώσεις μου :)
Υ.Γ. Την πόρτα στο μπλόγκ θα τη σβήσω :). Βάζω και βγάζω αναρτήσεις γιατί θέλω να πω κάτι, εκείνη τη στιγμή. Άλλα θέματα που είναι διαρκείας, όπως αυτό του πολιτικού επιστήμονα που μας καλεί να στεκόμαστε κριτικά σ' αυτά που βλέπουμε, τα αφήνω. Θα μου πεις είναι σωστό να σβήνεις τα σχόλια του άλλου ; Το βλέπω ως συννενόηση : συζητάς κάτι μικρό, η συζήτηση τελειώνει και θυμάσαι ότι σου έκανε εντύπωση. Με τον καιρό, μαθαίνει ο ένας τον διαδικτυακό χαρακτήρα του άλλου και τον εκτιμά ή όχι, όπως γίνεται και στον φυσικό κόσμο :)
Χαίρομαι να διαβάζω κείμενα με περιεχόμενο όπως το δικό σου, δεν ξέρω όμως από πολιτικά για να πω κάτι και γενικά, μόνο τα τελευταία 2 χρόνια διαβάζω για τα κοινά, οπότε προσπαθώ να εκφράσω περισσότερο κάποια πράγματα παρά να τα πω :)

Ανώνυμος είπε...

Αν θες τη γνώμη μου σχετικά με το θέμα της πόρτας, μην το σβήσεις. Όχι επειδή θα χαθούν τα σχόλια. Αλλά επειδή θα χαθεί η δική σου παρουσία τη συγκεκριμένη στιγμή. Όλα όσα γράφει κανείς δείχνουν τις σκέψεις και τις διαθέσεις του της κάθε στιγμής. Αποτελούν ένα αρχείο χρήσιμο καταρχήν σε σένα την ίδια. Μπορείς αργότερα να δεις όλο σου τον εαυτό και την πορεία του μέσα από τα παλιά σου κείμενα. Αν πάλι θες να το σβήσεις και νιώθεις πιο άνετα έτσι, κάντο χωρίς να σκέφτεσαι ότι θα χαθούν τα σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με το ADSL τώρα, καλό είναι να το ψάξεις. Αν έχεις εμπιστοσύνη στην εταιρεία που ήδη είσαι μείνε εκεί. Εξάλλου οι ουσιαστικές διαφορές είναι μικρές ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες και γίνονται εμφανείς μόνο σε τρομερά απαιτητικούς χρήστες. Εξάλλου αν δε σου κάνει του χρόνου τους αλλάζεις.
Αν θες τη γνώμη μου δες τα πακέτα που προσφέρουν και συνδυάζουν φωνή και ομιλία. Αυτά που σου δίνουν γρήγορο ίντερνετ και δωρεάν εθνικά (τουλάχιστον) τηλεφωνήματα με ένα παγιο που κυμαίνεται μεταξύ 35-40 Ε το μήνα (πολύ λιγότερο από τα 157 που λες!!!!
Αν θες βοήθεια άσε μου ένα email να σου γράψω αναλυτικά επί του θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Η πόρτα είναι ήδη παρελθόν, αλλά επειδή είναι πολύ ωραία, κάποια στιγμή θα την ξαναβάλω και θα την αφήσω για αξιοθέατο :)
Ως προς την ανάμνηση των πεπραγμένων, θέλω τα posts νάχουν ένα δουλεμένο θέμα, έτσι αξίζει ( νομίζω )να μείνουν. Γι' αυτό χαίρομαι που εδώ υπάρχει η δυνατότητα, για όσους σαν κι εμένα δυσκολεύονται με τα γραπτά, να βάλω μια φωτογραφία αντί για κείμενο, μέχρι να τελειώσω το θέμα που ετοιμάζω. Αν στο μεταξύ βάλω απλά μια είδηση και συγκλονίσω τους bloggers, θα αφήσω το πόστ ως αξιοπερίεργο :)))Αστειεύομαι :). Νομίζω όμως ότι η συμπεριφορά του καθενός μας εξαρτάται από αυτό που θέλει να κάνει στο διαδίκτυο. Οι νεότεροι εκ των πραγμάτων έχουν περισσότερες ερωτήσεις και λιγότερες απαντήσεις οπότε αναμενόμενο είναι ότι " ψάχνονται ". Η φασαρία που κάνουν δεν υποφέρεται, τα ίδια δεν έλεγαν και οι γονείς μας για μας ; ε, ήλθε η ώρα μας :)
Παρόλο που οι ειδήσεις ή και η επικοινωνία με τους μπλόγκερς είναι σημαντικές, νομίζω ότι η ησυχία σ' ένα αναγνωστήριο επιβάλλεται. Αν δηλαδή για κάποιο διάστημα δεν γράφω, να μπορεί ο επισκέπτης να συγκεντρωθεί σ' ένα θέμα, η ησυχία σ' αυτή την περίπτωση είναι η έλλειψη όλων αυτών των μυνημάτων καθημερινής επικοινωνίας.
Είδες. Με την ερώτησή σου είχα την ευκαιρία να σκεφτώ τη συμπεριφορά μου :)
Η βοήθειά σου θα είναι χρήσιμη, σου γράφω το email :
Sofia1@ath.forthnet.gr
Τα πακέτα δεν τα ξέρω, θα περιμένω όπως σου είπα να διαβάσω το γράμμα που θα μου στείλουν για την ανανέωση. Με είχαν πάρει μια μέρα και μου είπαν ότι κάνουν ίντερνετ και σταθερή τηλεφωνία μαζί. Κάτι τέτοιο λες ;
Στην ίδια εταιρεία θα μείνω αλλά δεν ξέρω πως δουλεύει το όλο πράγμα με τα πακέτα. Θα πάρω κάτι απλό και γρήγορο, αυτό το 1/10 του χρόνου που λες είναι πολύ καλό :)