Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Με αφορμή το θάνατο του...


Τη γλώσσα της ποίησης την έμαθα
απ' τ' άστρα, απ' τα πουλιά, απ' τα φύλλα
κι απ' τους πλανόδιους τροχιστές.
Φερεϊντούν Φαριάντ

Η είδηση ήταν απλή και σε πρώτη φάση μάλλον θα την προσπερνούσα. Κάτι όμως με έσπρωχνε να την προσέξω και να ψάξω λίγο περισσότερο. Αν θαυμάζω το διαδίκτυο είναι για αυτή την ευκαιρία να ψάχνω και να ελέγχω τα πάντα στο λεπτό. Άσχετα αν μετά κολλάω στο θέμα για μέρες ίσως και για πάντα...
Ο λόγος για το θάνατο ενός ποιητή. Του Φερεϊντούν Φαριάντ. Δυστυχώς τον γνώρισα από την αγγελία του θανάτου του. Λυπάμαι και ίσως αισθάνομαι μια κάποια ενοχή αν όχι ντροπή...
Και μόνο ο θάνατος ενός ποιητή φτάνει μάλλον για να κάνει τον κόσμο μας φτωχότερο. Στις μέρες μας όμως, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, που το χρήμα με τη μορφή του χρέους αποτελεί τον κύριο αν όχι τον αποκλειστικό λόγο για τον οποίο η παγκόσμια κοινότητα ασχολείται με εμάς, ο θάνατος ενός φιλέλληνα ποιητή από την Περσία, που σπούδασε εκτός των άλλων Νεοελληνική Φιλολογία και Αρχαία Ελληνικά, που θεωρούσε το Ρίτσο δάσκαλό του, που έγραψε στα ελληνικά, που μετέφρασε από τα ελληνικά στη γλώσσα του, αυτός ο θάνατος κάνει την Ελλάδα φτωχότερη πνευματικά. Σε μια περίοδο που οι μετανάστες στοχοποιούνται δικαίως ή αδίκως είναι μάλλον παράξενο να κάνει αίσθηση ο θάνατός ενός Πέρση μετανάστη, κατοίκου Αθηνών για δεκαετίες.

Αντί για άλλη εξήγηση του σημειώματος αυτού, παραθέτω κάποιους στίχους του, όπως τους βρήκα στο διαδίκτυο κατά την αναζήτηση που προανέφερα. Νομίζω θα καταλάβετε.

---------------------------------------

Όλες μου οι θάλασσες εσύ.
Όλα μου τα ναυάγια εσύ.
Όταν σε συλλογιέμαι
ένας άνεμος με παίρνει
μαζί με το κρεβάτι μου
χωρίς πυξίδα, χωρίς τιμόνι, χωρίς πανί.

----------------------------------------------

Μιλάω στα δέντρα περσικά
Εγώ είμαι ξένος.

Μιλάω στα δέντρα περσικά.
Τα δέντρα μου αποκρίνονται.
Μέσα σ' αυτή τη συγγένεια
δεν είμαι ξένος

-----------------------------------------------

Καλό ταξίδι...

Πηγές:
NewsBomb (φωτογραφία με Ρίτσο)
Madata (Φωτογραφία ποιητή)
Υπάρχει και η εκομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ με αφιέρωμα στον ποιητή και τίτλο "Φερεϊντούν Φαριάντ - ΟΥΡΑΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ", η οποία πρωτοπροβλήθηκε το 2006 και σε επανάληψη (στη μνήμη του) στις 6-2-2012 από την ΕΤ1, αλλά δεν κατάφερα να βρω σύνδεσμο στο ιντερνετ.




3 σχόλια:

γρηγόρης στ. είπε...

ε, και να σε βλέπυμε συχνά στη μπλογκόσφαιρα!

antonious είπε...

Καλό του ταξίδι..
βρήκα αυτό:
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=6604&autostart=0

από το Παρασκήνιο. Μιλάει αποσπασματικά για την Αθήνα. Στο 7:40 και σε άλλα σημεία που μπορείς να βρεις κάτω στην τεκμηρίωση.

Unknown είπε...

http://www.kaleidoscope.gr/taxidi-fereidhttp:
http://www.kaleidoscope.gr/taxidi-fereidoun.html